

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
TANIMI
0-18 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici önlemler alabilen, özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp, bu çocuklar için uygun eğitim ortamını düzenleyebilen teknolojik gelişmelere açık, girişimci, problem çözme becerisine sahip, çevresiyle uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik eleman yetiştirmeyi amaçlayan keyifli bir alandır.
ÖNEMİ
Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını ve özel eğitim kurumlarını kapsar. Kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, çocuk kulüpleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bu kurumlar arasında sayılabilir. Bu alanda kamu kurumları ve özel kuruluşlar faaliyetler gösterir.
Okul öncesi dönem, çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Bu nedenle çocukların bu dönemde, sağlıklı beslenmesi, temel eğitim alması, sosyal ve psikolojik açıdan gelişmesi çok önemlidir.
ALANDA TERCİH EDİLEBİLECEK DALLAR
Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı erken çocukluk eğitimi dalı ve özel eğitimdalı olmak üzere iki dala ayrılmaktadır. Bu dallarda verilecek eğitime göre öğrenciler aşağıdaki iki alanda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
1-Erken Çocukluk Eğitimi
Tanımı:Çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada yeterlilik kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren daldır.
Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk eğitimi mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2-Özel Eğitim
Tanımı:Özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada yeterlilik kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren daldır.
Amacı: Çocuk Gelişimi veEğitimi alanında özel eğitim mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Mezun Öğrencilerimizin İş Bulma İmkanları:
· Not ortalamasına göre iki yıllık eğitime (meslek yüksek okuluna) girişte ek puan imkanı sağlanmaktadir.
· Meslek liselerinden sonra üniversitelerin dört yillik bölümlerini bitirildiğinde öğretmenlik imkânı verilmektedir..
· Bölüm mezunları, oryantasyon seminerine katılıp, basari gösterdikleri taktirde okulöncesi eğitim kurumlarında usta öğretici unvanı ile ücretli olarak görev alabilmektedirler.
· Ayni zamanda çeşitli kurum ve kuruluşlarda(oyun evi,kreş,anaokulu,rehabilitasyon merkezleri ve yardımcı öğretmen olarak çalışabilmektedir.
· Oyuncak sanayisine uzman
· Ana çocuk sağlığı merkezine ,hastanelerde çocuk gelişim uzmanı
· Televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı
· Çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak
· Rehberlik araştırma merkezinde özel eğitim öğretmeni
· Sosyal Hizmet Kurumlarının bakımmerkezlerinde özel eğitim görevlisi
· İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilir akademisyen olabilirler.